Skal FIFA forholde sig til politik?

Skal FIFA forholde sig til politik?Om ganske kort tid starter verdensmesterskabet i fodbold, FIFA World Cup 2014, i Brasilien. Det er en begivenhed, som langt de fleste sportsinteresserede ser frem til med spænding og glæde. Men FIFA, foreningen bag verdensmesterskabet, møder kritik fra flere sider for ikke at tage hensyn til tvivlsomme politiske forhold i værtslandene, selvom foreningen erklærer, at den er en apolitisk organisation.

Policymic.com fortæller, hvordan mange brasilianere er skeptiske overfor, at VM skal afholdes der. Brasilien kæmper med fattigdom og mangel på uddannelse, samt en høj grad af kriminalitet bl.a. i de såkaldte ‘favelaer’. Det er en utrolig stor udgift at være vært for et sådant arrangement, og på trods af at Brasilien skulle være en voksende økonomi, tvivles der stadig på at landet kan magte opgaven økonomisk. Desuden skriver policymic.com, at størstedelen af indtægterne ved VM havner i hænderne på FIFA.

Senest er FIFA  også blevet beskyldt for korruption, da man mistænker foreningen for at have modtaget bestikkelse fra oliestaten Qatar, som er blevet tildelt værtsskabet i 2022. Generelt gælder det for oliestaterne, at en stor andel af deres beboere er gæstearbejdere fra andre lande. Det er også tilfældet for Qatar. Forholdene for disse arbejdere, som også vil skulle stå for om- og opbygning af ny infrastruktur i forbindelse med et fodbold-VM, er ikke ret gode. Dårlig løn, ringe boligforhold og udrejseforbud er nogle af eksemplerne. Generelt er argumentet, at FIFA ikke bør give værtsskabet til nationer, som ikke lever op til det internationale samfunds krav om menneskerettigheder.

  • Mener du, at sport og politik er to forskellige verdener, og at FIFA derfor bør lade alle nationer kandidere til værtskabet for fodbold-VM?
  • Mener du, at man altid bør tage hensyn til politiske forhold, når man afgør, hvor internationale begivenheder skal afholdes, uanset begivenheds art?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *